Koruyucu Aile Modeliyle 8 Bin 141 Çocuk Aile Sevgisine Kavuştu « HABERR

SON DAKİKA

Koruyucu Aile Modeliyle 8 Bin 141 Çocuk Aile Sevgisine Kavuştu

Bu haber 30 Haziran 2021 - 16:05 'de eklendi ve kez görüntülendi.
Ucuz Web Tasarım

Koruyucu Aile Modeliyle 8 Bin 141 Çocuk Aile Sevgisine Kavuştu
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızca yürütülen koruyucu aile hizmetlerinden 8 bin 141 çocuk faydalandı.

Türkiye’de koruma altındaki çocuklar için uygulanan aile odaklı bakım sistemiyle çocukların ev ortamında sevgi ve güvenle büyüyebilmesi ve geleceğe öz güvenle hazırlanmaları sağlanıyor.

Osmanlı Devleti döneminde savaşta kimsesiz kalan çocukları korumak amacıyla 1914’te “Darüleytam”larla başlayan, 1908’de “Himaye-i Etfal Cemiyeti” ile devam eden çocuk koruma sistemi, Türkiye Cumhuriyeti’nde tam 76 yıl Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) çatısı altında yürütüldü.

İlgili kuruluşların bakanlığımız bünyesine alınmasıyla, korunmaya muhtaç çocukların bakımının yanı sıra mutlu ve öz güvenli, kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler olarak yetişmesi sağlanıyor. Bu kapsamda eğitim öğretim süreçlerinden sosyal faaliyetlere kadar Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde birçok alanda dönüşüm çalışmaları hayata geçirildi.

Koğuş tipi yapılara son verildi

Yetiştirme yurdu ve koğuş tipi yapılara son verilirken, çocukların mümkünse önce aile yanında, mümkün olmadığı durumlarda ise çocuk evlerinin merkeze alındığı “ev tipi” hizmet modelinden yararlandırılması uygulaması devreye girdi.

Sadece ekonomik sebeplerden ötürü kuruluş bakımına ihtiyaç duyan çocukları, Sosyal Ekonomik Destek (SED) ile ailesinin yanında tutan bakanlığımız, ikinci aşamada ise durumu uygun çocukların, kuruluş bakımına hiç girmeden doğrudan koruyucu aile veya evlat edinme sistemine dahil edilmesini amaçlıyor.

Bu seçeneklerin uygulanamayacak olması halinde ise çocukların bakımı, ev tipi kuruluşlar olan çocuk evleri, çocuk evleri siteleri ve çocuk destek merkezlerinde gerçekleştiriliyor. Uzman sosyal çalışmacılar ve bakıcı annelerin görev yaptığı bu kuruluşlarda, çocukların kendileriyle barışık, mutlu ve başarılı bireyler olarak hayata hazırlanmaları amacıyla eğitim öğretim süreçleri, sanat ve spor aktiviteleri uygulanıyor.

Ailesi yanında 138 bin 663 çocuğa SED desteği veriliyor

Çocuk evleri, çocuk evleri siteleri ve çocuk destek merkezlerinde, 13 bin 470 çocuğa bakılıyor. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde 2012’de başlatılan Gönül Elçileri Projesi ile hız kazanan koruyucu ailelik sistemi ile şu an 8 bin 141 çocuk sıcak yuvaya kavuştu. Evlat edinme sisteminden bugüne kadar toplam 18 bin 53 çocuk yararlanırken, ailesi yanında 138 bin 663 çocuk SED ile destekleniyor.

Çocukların bakım ve eğitim süreçleri takip altında

Bakanlığımız, devlet koruması altındaki çocukların kuruluş veya koruyucu aile yanındaki bakım ve eğitim süreçlerini yakından takip ediyor. Kuruluş bakımından ayrılan çocukların devlet ve özel sektördeki istihdamı destekleniyor. Kurum bakımına yönelik koruma kararları, öğrenimlerine devam eden gençler için 25 yaşına kadar uzatılabiliyor. Kuruluş bakımından çıkan gençlere sosyal hayatta karşılaşabilecekleri problemlerin çözümü için düzenli rehberlik desteği de veriliyor. Bu kapsamda bugüne kadar özel sektörde 5 bin 964, devlette de 55 bin 862 gencin istihdamı sağlandı
Kaynak:https://www.aile.gov.tr/haberler/koruyucu-aile-modeliyle-8-bin-141-cocuk-aile-sevgisine-kavustu/

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok