Hayat Yolculuğu Albümü ve Albümünün Nota Kitabı müzikseverlerle Buluştu « HABERR

SON DAKİKA

Hayat Yolculuğu Albümü ve Albümünün Nota Kitabı müzikseverlerle Buluştu

Bu haber 17 Aralık 2020 - 21:20 'de eklendi ve kez görüntülendi.
Ucuz Web Tasarım

ÇEV Sanat’ın genç yeteneklerinden piyano sanatçısı Tarık Kaan Alkan’ın kendi eserlerinden oluşan ‘Life Journey – Hayat Yolculuğu’ Albümü ve Albümünün Nota Kitabı müzikseverlerle Buluştu.

ÇEV Sanat’ın genç yeteneklerinden 14 yaşındaki piyano sanatçısı Tarık Kaan Alkan’ın besteleyip notaya döktüğü kendi bestelerinden oluşan “Life Journey” adlı albümü ve albümüne ait nota kitabı müzikseverlerle buluştu. 

Küçük yaştan beri aklında olan melodileri pandemi sürecinde eve kapandığında notaya döktüğünü belirten Alkan, albümde yer alan her bir eserin hayat yolculuğu gibi birbirinin devamı olduğunu söylüyor.

15 Eylül’de tüm dijital platformlarda yayınlanan 6 besteden oluşan “Life Journey” albümüyle ilgili olarak hayattan anladığı ve hayatın kendisine düşündürdüklerini hissederek hazırladığını belirten Alkan’ın albümünde “Başlangıç”, “Hayaller”, “Hayat Yolculuğu”, “Evrenin Ruhu”, “Gündoğumu” ve “Düşünceler ve Hayat” olmak üzere 6 eser bulunuyor.

Piyano eğitimine dört yaşında başlayan Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı’nda eğitimine Prof. Burcu Aktaş Urgun ile devam eden Alkan, yurtiçi ve yurtdışından pek çok ödülün sahibi. Genç yaşta büyük başarılar elde eden Alkan, klasik müzik alanında kendi bestelerinden oluşan albümün notalarını yazıp kitaba dönüştürerek Türkiye’de bir ilke de imza attı.

Eserler Hakkında Bilgi

 Inception: Bu eser 6 Varyasyonlu Prelüdler serisinin başında yer alıyor. Bu bestemi ilk eser olarak uygun görmemin nedeni bana gerçekten bir girişi, La bemol Majör tonunun gizemliliğiyle bir başlangıcı anımsatmasıydı.

Sonrasında ilk melodiden sonra gelen varyasyon ise (Johann Sebastian Bach’ın İyi Düzenlenmiş Klavye kitabının 2. Prelüd fügünü çeşitlediğim varyasyon) küçüklüğümden beri zihnimdeydi. Özellikle çoğumuzun bildiği prelüdü çeşitleme çalışmaları yapardım o yaşlarda.

Ve bu esere de çok yakıştığına inanıyorum. Ayrıca Johann Sebastian Bach, klasik müziğin başlangıcını ve temelini oluşturan en önemli bestecidir. Bu sebeple bu çeşitleme, “Başlangıç” isimli bestem için de çok uygun oldu. Çeşitli varyasyonlardan sonra parçanın Bach tarzı bir bitirişle Do majöre bağlanması ise 2. Parça olan “Dreams” için de bir çeşit hazırlıktı. 

 Dreams: Melodisi küçüklüğümden beri aklımda olan fakat sonradan çeşitleyip Varyasyonlu Prelüd haline getirdiğim bu esere hayaller ismini vermemin nedeni adeta hayaller gibi hafif ve yumuşacık bir tona sahip olmasıdır.

Melodisi sanki uykuda, rüyadaymış, bir hayal alemindeymiş gibi dertlerinden ve sıkıntılarından tamamen arınmış bir mutluluk ve huzuru hissettiriyordu bana. Bu eser de 3. bestem olan “Life Journey”den önce bir rahatlama, bir hazırlıktı.

 Life Journey: Albüme ismini veren bestem “Life Journey” ritimleriyle ve armonileriyle tam bir değişimi ve yolculuğu anlatıyordu. Parçanın başlangıcı ise sanki bir doğum anını, yeni bir hayat yolculuğunun başlangıcını anımsatıyordu. Ayrıca parça boyunca durmadan devam eden ritimler bana hayat gibi sürekli devam eden bir döngüyü de çağrıştırıyordu.

Bütün bu sebeplere bağlı olarak “hayat yolculuğu” ismi de bu parça için çok uygun geldi. Bu parçanın ismini albüme vermemin nedeni de hem çalarken en çok eğlendiğim bestem olması, hem de bu parçanın sahip olduğu isim ve yapının aslında bütün albümdeki bestelerimin temel taşı olmasıydı.

Önsözde de söz ettiğim gibi bu eserlerde hayattan anladıklarımı anlatmaya notalar aracılığıyla aktarmaya çalıştım. Bestelediğim eserlerin tümünde hayat yolculuğunu hissetmek duyumsamak mümkün. 

 Spirit Of The Universe: 6 parçadan dördüncüsü olan bu bestem aslında ilk bestem olan “Sunrise” dan sonra bestelediğim bir eserdi. Ayrıca 6 parçanın içinde en çok beğendiklerimden biridir.

Çünkü en çok üzerinde çok düşündüğm düşünerek, tam olarak hissederek bestelediklerimdendir. Bu eserin en beğendiğim varyasyonlarından biri ise aksak ritimlerin olduğu varyasyondur. Bu parça için bir aksak ritimli varyasyon bestelemek ilk aklıma geldiğinde bu kadar uyabileceğini tahmin etmemiştim.

Parçanın isminden bahsedecek olursam, Evrenin ruhu derken anlatmak istediğim şey evrenin sessizliği, durmayan döngüsü, galaksilerin, gezegenlerin, canlıların, cansızların her şeyin var oldukları süreden itibaren başından geçenlerdi. Ayrıca birazcık da evrenin karanlığı ve ürpertisiydi. Bunların tümünü ise parçada bulabilirsiniz.

Sunrise: Varyasyonlu prelüdler serisinin ilk olarak bestelediğim eseri olan “Sunrise” bu türün (Varyasyonlu Prelüdler) öncüsü olan parçadır. En başta prelüd olarak bestelediğim sonrasında çeşitlemelerini bestelemeye karar verdiğim bu eser sayesinde bu tür kafamda ilk kez canlandı.

Ve bu fikirden sonra eserin yapısı değişti, gelişti ve en son halini aldı. Bu bestem ilk beste albümüm olan “From Heart To Notes”ta da yer almaktaydı. Varyasyonlu prelüdler serisinden oluşan “Life Journey” albümünü yapmaya karar verdiğimde ise “Sunrise” da bu türe ait bir eser olduğu için onu da bu albüme ekledim. Bu eserin ana teması (çeşitlediğim düşüncesi), 3 defa çeşitlenen, güneşin doğuşunu andıran, parçanın başında, ortasında ve sonunda yer alan melodidir. 

 Thoughts and Life: Albümün sonunda yer alan bu bestem gerçekten bu albümün bitirişini yapmaya layık, zengin armoni yapısına sahip, duygusal ve oldukça görkemlidir. İsmini “Thoughts and Life” olarak belirlememin sebebi ise düşüncelerin ve hayatın bağlantısını anlatmaktır.

Hayatımızı düşüncelerimizle kontrol ederiz. Düşüncelerimizle sorgularız, hayatımıza yön veririz, kararlar alırız ve yaşarız. Bu eserde de yaşam ve düşüncelerin bağlantısını anlatmaya çalıştım. Fark edilirse sanki bir elde hayat ilerlerken, diğer el de ona yön veriyor…

 Tarık Kaan Alkan Hakkında 

2006 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Tarık Kaan, piyano eğitimine 4 yaşında annesiyle başladı. 2014’te MSGSÜ (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Devlet Konservatuvarı sınavlarını kazandı.

2016’da katıldığı Uluslararası Pera Piyano Yarışması’nda 1’inci oldu. Aynı yıl katıldığı II. Uluslararası Genç Yetenekler Piyano Yarışması’nda da Grand Prix / Büyük Ödül’ünü kazandı. Yine 2016 yılının Haziran ayında İtalya’nın Milano şehrinde düzenlenen 6. International Piano Competition “Piano Talents” yarışmasında 1’incilik kategorisinde yer aldı.

2017 de “Yamaha Music Foundation of Europe Branch Turkey” in düzenlediği piyano yarışmasında da 1’incilik ödülünü kazanan Tarık Kaan, daha sonra Avusturya’nın Salzburg şehrindeki Mozarteum Üniversitesinde Prof. Markus BECKER’in masterclass sınıfına kabul edildi. Okuldaki başarısından dolayı Stiftung Mozarteum’da konser verdi.

 İş Bankası’nın düzenlediği 2017-2018 Parlayan Yıldızlar seçmelerini başarıyla geçen Tarık Kaan; 11 yaşında piyanoda “Parlayan Yıldız” seçilerek, Milli Reasürans konser salonunda resital verdi.

İş Sanat’ın Parlayan Yıldızlar serisinin sonunda, seçilen tek piyanist olarak; “Gelecek Vadeden Genç Sanatçı” Meriç Soylu Ödülü’nü kazandı. Hırvatistan’ın Varazdin şehrinde yapılan Memorijal Jurica Murai-Murai Grand Prix yarışmasında kendi kategorisinde 1’incilik ödülü’nü kazandı.

 Tarık Kaan; 2018 yılı Haziran ayında, Fazıl Say, İbrahim Yazıcı, Cihat Aşkın, Bülent Evcil, Şeniz Duru Koevoets ve Ece Dağıstan’dan oluşan Çağdaş Eğitim Vakfı’nın (ÇEV Sanat) jürisi tarafından; 8-13 yaşın tüm enstrüman dalları arasından birinci seçildi ve 7 Ocak 2019’da, Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde Çevsanat “Genç Yetenekler 10. Yıl Konseri” etkinliği kapsamında performans sergiledi. “Golden Classical Music Awards International Competition” (New York) 1’incilik ödülünü kazanan Tarık Kaan, 6 Mart 2019’da ödülünü almak üzere Carnegie Hall’da sahne aldı.

 İspanya – Granda’da yapılan “International Piano Competition Maria Herrero” yarışmasında 1’incilik ödülü ve tüm kategorilerdeki yarışmacılar arasından sadece 2 kişiye verilen özel ödül olan “Amerika Hotchkiss School” eğitim bursunu kazandı. 

 22 Aralık 2019’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Boğaziçi Filarmoni Orkestrası ile Mendelssohn Op.25 No.1 piyano konçertosunun tamamını seslendirdi. 18 Şubat 2020’de Yapı Kredi Bomontiada’da solo resital verdi. 20-31 Temmuz 2020 – Hotchkiss School /USA deki masterclass ve eğitimlere katıltılarak okulun Online Summer Concerts programında 2 kez konser verdi.

 Piano Albümleri (Kendi besteleri)

Album “From Heart to Notes “ -Tarık Kaan ALKAN – Şubat 2020 

Album “ Life Journey “ – Eylül 2020

Masterclass Eğitimleri

Belçikalı piyanist Philippe RASKIN, İtalyan piyanist Vincenzo BALZANI, Alman piyanist Prof. Markus BECKER, Orkestra şefi ve piyanist İbrahim YAZICI, Manhattan School of Music NY – Prof. Peter VINOGRADE, Mannes School of Music NY – Prof. Thomas SAUER, The Juilliard School NY – Prof. Matti RAEKALLIO, Fransız piyanist Prof. Jean Bernard POMMIER, Mozarteum University

Prof. Gereon KLEINER, değerli piyanist Emre ŞEN, Avusturyalı piyanist Prof. Paul GULDA, Devlet Sanatçısı Piyanist Gülsin ONAY, Piyanist Gökhan AYBULUS, Hotchkiss School / USA – Fabio WITKOWSKI, Hotchkiss School / USA -Gisele Nacif WITKOWSKI, Universidad Alfonso X El Sabio / Spain – Prof. Leonel MORALES, Mason Gross School of the Arts Rutgers University / USA – John PERRY. 

Çalışmalarını Prof. Burcu AKTAŞ URGUN ile sürdüren Tarık Kaan Alkan, ÇEV SANAT (Çağdaş Eğitim Vakfı), Genç Yetenekler Projesi kapsamında eğitimine devam etmekte ve projenin ana sponsoru QNB Finansbank tarafından desteklenmektedir.

 ÇEV Sanat Hakkında 

ÇEV (Çağdaş Eğitim Vakfı) çatısı altında 2009 yılında Yönetim Kurulu Üyesi Berrin Yoleri’nin öncülüğünde kurulan ÇEV Sanat, “Genç Yetenekler Projesi“ ile ÇEV Sanat Kurulunu oluşturan değerli sanatçılar Fazıl Say, Bülent Evcil, İbrahim Yazıcı ve Mehmet Yasemin danışmanlığında, kültür ve sanat alanında üstün yetenekli gençleri keşfederek, bu dünyada parlayan yıldızlar olmaları yolunda ilerlemelerine destek veriyor. Üstün yetenekli gençlerin kültür ve sanat elçilerimiz olarak dünya sahnelerinde Türkiye’yi temsil etmelerini amaçlıyor. 

Kaynak: Zirve Haber Ajansı [ZHA]

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok